-
-
ERASMUS PLUS, O POARTA CATRE LUME
În cadrul Liceului Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza”, Slobozia se aflăîn derulare Proiectul “Multitasking Approach for Quality Professional Tranining in Tourism and Catering”, parte din Programul ERASMUS +. Acest program aduce sub aceeaşi umbrelătoate programele de finanţare actuale ale Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesionalăşi tineret.
Proiectul se desfășoarăpe parcursul unui an, având ca data de finalizare data de 31.09.2017, și implicădouăstagii de mobilitate profesionalăîn Portugalia, regiunea Setubal, pentru 20 de elevi de clasa a-IX-a liceu tehnologic, nivelul 1 de calificare, profilul Servicii, domeniul Turism și alimentație. Elevii au efectuat în Portugalia cursuri de limba englezăși limba portughezăși stagii de practicăprofesionalăin cu durata de 90 de ore, timp de 15 zile, câte 6 ore pe zi, în douăfluxuri, în lunile ianuarie și aprilie.
Pentru implementarea acestui proiect, Liceul Tehnologic “Al. I. Cuza” a avut cinci institutii partenere.
ConsUE Portugal, instituţia partenera intermediară, este o companie privatăcu sediul în Setubal. Compania are ca principal domeniu de activitate consultanţa şi sprijinul logistic în domeniul educaţiei şi formării profesionale. Principalul scop al organizației este sprijinirea dezvoltării şi diversificării ofertei educaționale în educaţie şi formare profesionalăiniţială, realizând o mai bunăînţelegere a dinamicii pieţei muncii europene, crescând posibilităţile de a asimila cunoştinţe şi competenţe în domeniul de activitate, implicându-se activ pentru realizarea unei mai bune inserţii a a absolvenților de învăţământ tehnologic pe piața muncii.
Institutiile gazda in care elevii au desfasurat stagiile de practica au fost: restaurantele O Batikano's - Ind. Hoteleira, O Quintal Nelson & Chão și Novo 10 Nelson Pais Pereira & Filhos si hotelurile Hoteis do Rio SadoșiHoteis Campanile.
În timpul mobilităţilor, fiind monitorizați cu atenţie de către tutorii instituţiilor de primire, elevii si-au format abilităţi si au dezvoltat competente profesionale adecvate calificării Turism si Alimentaţie.
La final se aşteaptăca proiectul săcontribuie la îmbunătăţirea competenţelor elevilor de comunicare într-o limbăstrăină, la asimilarea de terminologie specificăîn sectorul turismului și alimentației (atât în englezăcât şi în portugheză). Se aşteaptă, de asemenea, ca elevii participanţi săse adapteze la un mediu socio-economic nou, săcomunice eficient și săcoopereze cu ceilalți angajați ai restaurantului.
Mai precis, nivelul de informaţii care va fi îmbunătăţit priveşte: informaţii tehnice specializate legate de calitatea serviciilor, organizarea locului de muncă; informaţii generale despre igiena şi siguranţa la locul de muncă, comunicarea în limba englezăşi limba portugheză, cunoasterea culturii şi civilizaţiei portugheze.
Organizatorul proiectului, Liceul Tehnologic ”Al. I. Cuza”, a avut ca scop creşterea nivelului de cunoştinţe tehnice generale şi specializate şi dezvoltarea de abilităţi care pot permite elevilor de la Profilul Turism şi Alimentaţie (grupul ţintă) săîşi dezvolte traseul profesional pânăla nivelul 4 de calificare. De asemenea, a vizat dezvoltarea de competenţe cheie, tehnice generale și tehnice specializate, care vor facilita inserția pe piața europeanăa muncii dupa absolvire, dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbăstrăinăde circulație internațională, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare și de lucru în echipă, de socializare şi cooperare într-un mediu socio-cultural și profesional nou și creşterea nivelului de cunoștințe despre normele de igienă, siguranţa muncii şi protecţia mediului.
În cadrul stagiului de pregatire profesională, participanții la mobilitate au efectuat activitati specifice, într-un mediu profesional select, în restaurante si hoteluri ce își impun standarde de calitate de excepție. Elevii au învățat săpregăteascămise-en-place-ul pentru micul dejun, prânz, cinăși ocazii speciale, au primit clienții, au preluat comenzile de la clienți și le-au transmis sectorului de lucru, au servit preparate culinare conform diferitelor sisteme si reguli de servire, au recomandat și servit bauturi, au preparat și flambat preparate culinare cu specific local, au debarasat mesele în functie de vesela și tacâmurile folosite, au întocmit opțiuni de meniu, respectând regulile de igienăși normele de siguranțăla locul de muncă. In hoteluri, elevii si-au imbunatatit competentele despre întâmpinarea clienţilor, atribuirea camerei stabilite turistului, organizarea activitatii la nivelul serviciului front-office, organizarea activității desfășurate la nivelul spațiilor de producție, alimentaţie si servire, completarea documentelor specifice activitatilor desfasurate.
Pe lângăstagiul de pregatire profesionalăși cursurile lingvistice de englezăși portugheză, elevii au beneficiat de cinci zile de program cultural excepțional, în care au avut oportunitatea săcunoascăparte din obiectivele turistice reprezentative ale Portugaliei, săse familiarizeze cu tradițiile și cultura portugheză, săîși facăprieteni și sărămânăcu amintiri de neuitat.
Ca parte din activitățile de diseminare a proiectului ”Multitasking Approach for Quality Professional Training in Tourism and Catering”, în luna iunie 2017, în Centrul Cultural ”Ionel Perlea” va fi organizatăo expoziție cu materiale și imagini din cele douăperioade de mobilitate, materiale pregătite și selectate de elevii de la Liceul Tehnologic ”Al. I. Cuza”care iau parte la acest proiect.
ERASMUS PLUS, LEARNING MOBILITY OF INDIVIDUALSVET LEARNER AND STAFF MOBILITYFIRST COME,FIRST SERVED
Atașat aveți rezultatele selecției
ERASMUS PLUS, LEARNING MOBILITY OF INDIVIDUALSVET LEARNER AND STAFF MOBILITYFIRST COME,FIRST SERVED
PROIECT EDUCATIV
„MOZAIC ŞTIINŢIFIC” EDIŢIA A VI A
cuprins în Calendarul Activităţilor Educative în perioada
2012-2015
CONCURS INTERJUDEŢEAN
INTERDISCIPLINAR AL ELEVILOR DIN LICEELE TEHNOLOGICE
Organizat de LICEUL TEHNOLOGIC „AL. I. CUZA” SLOBOZIA, IALOMIŢA
COORDONATORI PROIECT:
PROF. BOAMFĂ MARIA,GUGIU ELENA, GHEORGHE CARMINA
COLABORATORI, RESPONSABILI PARTENERIATE, IMAGINEA ŞI POPULARIZAREA ACŢIUNII
PROF. MIHALACHE DANIELA, STREZOIU COSTICĂ- DIRECTORI
MOTTO: "Acei ce îndrăgesc practica, dar ignoră teoria, sunt asemenea unor corăbieri care navighează fără busolă: ei vor pluti pe mare, dar nu vor şti niciodată încotro se îndreaptă.”
Leonardo da Vinci
Prin proiectul « MOZAIC ŞTIINŢIFIC» se organizează un concurs între elevii liceelor tenologice din judeţul Ialomiţa şi judeţele limitrofe.
Concursul constă în două probe:
- matematică pentru toţi elevii IX- XII, filieră tehnologică
- transdisciplinară ( fizică, chimie, biologie) pentru elevii din clasele IX-X economic şi IX-XII tehnic, protecţia mediului.
-transdisciplinară ( economie, geografie, psihologie/logică ) pentru elevii din clasele XI-XII economic.
Concursul contribuie la lărgirea şi îmbogăţirea culturii generale şi de specialitate a elevilor, în vederea alegerii unei viitoare profesii îndomeniul ştiinţelor.
- La concursurile şcolare (olimpiade), elevii de la filiera tehnologică sunt dezavantajaţi faţă de colegii lor de la filiera teoretică, profil real,datorită numărului mic de ore şi a programelor diferite la disciplinele de cultură generală.
- Se oferă posibilitatea elevilor de la filiera tehnologică, de a se afirma şi la disciplinele la care se susţin probe scrise la bacalaureat în cadrul unui concurs special organizat pentru ei.
- Concursul urmăreşte stimularea creativităţii cadrelor didactice şi a elevilor din liceele tehnologice pentru utilizarea celor mai moderne mijloace de învăţământ în aplicarea noului curriculum.
CONCURSUL SE ADRESEAZĂ:
- unor echipe a câte 16 elevi (câte 4 pentru fiecare an de studiu) de la fiecare din liceele tehnologice din judeţul Ialomiţa şi judeţele limitrofe;
- profesorilor care predau discipline la care se susţin probe scrise la bacalaureat din liceele tehnologice din judeţul Ialomiţa şi judeţelelimitrofe.
Elevii vor fi premiaţi cu locurile I , II , III , respectiv menţiuni pentru fiecare obiect la care se susţine probă de concurs şi diplome deexcelenţă pentru cei cu rezultate foarte bune la ambele probe.
Data concursului 9.04. 2015
Inscrierea până la data de 7.04.2015
O înţelegere fundamentală a ştiinţei este considerată o abilitate necesară pentru fiecare cetăţean european.
Şcoala românească este preocupată să formeze tineri care să demonstreze cunoştinţe complexe şi deprinderi solid fundamentate în domeniul ştiinţelor, în concordanţă cu cerinţele societăţii cunoaşterii.
Studiile asupra atitudinilor şi percepţiilor elevilor, realizate la nivel mondial, au condus la concluzia că aceştia nu înţeleg relevanţacunoştinţelor lor ştiinţifice pentru viitoarele lor locuri de muncă .
Prin acest proiect ne propunem creşterea motivaţiei elevilor, sporirea interesului şi entuziasmului acestora în domeniul ştiinţelor, mărirea nivelului de cunoştinţe, necesare în domeniul cercetării, inovării, competitivităţii economice.
VĂ INVITĂM SĂ PARTICIPAŢI!
More Articles...
Subcategories
Copyright 2012 Grup Școlar "Alexandru Ioan Cuza Slobozia". Toate drepturile rezervate.
Site creat de Adina Lambru